Hot cross buns (bułeczki drożdżowe z cynamonem)

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Drożdże suszone - 1 łyżkaCukier - 1/2 szklankiMleko 3.2 proc. - 1,5 szklanki ciepłegoMąka pszenna - 4 łyżkiPrzyprawa korzenna do piernika - 2 łyżeczkiCynamon - 2 łyżeczkiMasło - 5 dag topionegoJajka - 1 sztRodzynki sułtańskie - ,5 szklankiSkórka pomarańczowa - 1/3 szklanki (lub mieszkanki keksowej)
-
Krzyżyki
Mąka pszenna - 1/2 szklankiWoda - 1/3 szklanki
-
Polewa:
Cukier - 1/2 szklankiWoda - 1/4 szklankiŻelatyna - 2 łyżeczki namoczone w łyżce wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami cukru i mlekiem. Odstaw na 5 minut, dodaj mąkę i przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksową i resztę cukru. Zagnieć ciasto, włóż je do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Podziel ciasto na 12 porcji i uformuj bułeczki. Blachę nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Ułóż w niej bułeczki, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
Udekoruj bułeczki: wymieszaj mąkę z wodą, przełóż do woreczka i odetnij rożek, na każdej bułeczce narysuj krzyżyk. Piecz 35 minut.
Zrób polewę: wsyp cukier do wody, zagotuj, mieszając, połącz z napęczniałą żelatyną. Posmaruj gorące bułeczki. Hot cross buns piecze się na Wielkanoc, stąd krzyżyk.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness