Jagnięcina w sianie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Czosnek - 1 główkaJagnięcina - 1 udziec (ok. 3 kg)Oliwa - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki świeżo startejCydr - 1/2 szklankiLiść laurowy - 6Siano - 1/2 opakowania, ekologicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i gałką.
Obsmażamy mięso w dużym naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym z przykrywką), wlewamy cydr, wrzucamy liście laurowe oraz pozostałe ząbki czosnku (w łupinach), obkładamy udziec sianem, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy siano, odkrywając mięso, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez pół godziny.
Wyjmujemy mięso z naczynia, obieramy z siana, sos przecieramy przez sito i wlewamy do sosjerki. Mięso można również podać na zimno (wtedy bez sosu), pokrojone w plasterki - świetnie zastąpi wędlinę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory