Jagnięcina w sianie

Magazyn Kuchnia 07.12.2020 16:04
(brak ocen)
OCEŃ
Jagnięcina w sianie
Jagnięcina w sianie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i gałką.

2 / 3

Obsmażamy mięso w dużym naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym z przykrywką), wlewamy cydr, wrzucamy liście laurowe oraz pozostałe ząbki czosnku (w łupinach), obkładamy udziec sianem, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy siano, odkrywając mięso, zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy przez pół godziny.

3 / 3

Wyjmujemy mięso z naczynia, obieramy z siana, sos przecieramy przez sito i wlewamy do sosjerki. Mięso można również podać na zimno (wtedy bez sosu), pokrojone w plasterki - świetnie zastąpi wędlinę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA