Jajka z pieczonymi pomidorami

Jajka z pieczonymi pomidorami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Papryka czerwona - 3Czosnek - 4 posiekane ząbkiOliwa - 100 mlPomidory - 12Chleb - 2 kromkiMasło - łyżkaJajka - 4 ugotowane na miękko i ostudzoneSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBazylia - 3 listki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pokrojone na ćwiartki papryki i czosnek zalewamy oliwą i dusimy ok. 1 godz. Pomidory obieramy ze skórki, odpestkowujemy i przekrawamy na połówki. 12 połówek układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i pieczemy w 100°C przez 30 min.
2 / 3
Każdą z 12 pozostałych połówek kroimy na plasterki i posypujemy solą i pieprzem. Chleb kroimy na paseczki i podsmażamy na maśle, lub opiekamy całe kromki w tosterze.
3 / 3
Rozkładamy na talerzach paprykę, pieczone i świeże pomidory oraz bazylię. Na każdej porcji kładziemy jajko oraz grzanki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory