Jarski pasztet

Magazyn Kuchnia 24.07.2020 17:16
(brak ocen)
OCEŃ
Jarski pasztet
Jarski pasztet
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W piekarniku włącz opcję grill. Bakłażany posmaruj z obu stron oliwą, ułóż w jednej warstwie na blasze, oprósz solą. Wsuń blachę do piekarnika, piecz bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, a potem osącz na papierowym ręczniku.

2 / 3

Formę keksową wyściel przezroczystą folią kuchenną, tak aby poza brzegi formy wystawało po 10 cm folii z każdej strony. Warstwami układaj w formie bakłażany, pastę z czarnych oliwek, cząstki papryki i pokrojony w plasterki kozi ser. Pierwszą i ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Gotowy pasztet przykryj zwisającymi kawałkami folii, obciąż deseczką z ustawionym na niej czymś ciężkim (np. 2-3 puszkami piwa). Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny (najlepiej na 2-3 dni).

3 / 3

Przygotuj sos pietruszkowy: zmiksuj w blenderze natkę i czosnek z octem, wodą i oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij pasztet z lodówki, usuń folię. Pokrój na dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem pietruszkowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.