Kaczka w malinowej glazurze z sosem malinowym

Kaczka w malinowej glazurze z sosem malinowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Kaczka - 1Tymianek świeży - 4 gałązkiSól morska - 4 łyżkiMaliny - garśćOlej arachidowy - 1 łyżkaPieprz czarny mielony - do smaku
-
Sos:
Bulion drobiowy - 250 ml (najlepiej na kaczce)Sok żurawinowy - 250 mlPorto - 30 ml rubyMiód pszczeli - 1 łyżkaMaliny - 40 gMasło - 1 łyżka zimnego
-
Oraz:
Maliny - garść do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Kaczkę płuczemy i dokładnie osuszamy (z wierzchu i w środku). Układamy na kratce do pieczenia, stawiamy ją w brytfance.
2 / 5
Obrywamy listki tymianku, rozcieramy je z 1 łyżką soli - nacieramy kaczkę w środku. Rozgniatamy pozostałą sól i maliny, łączymy z olejem i pieprzem. Nacieramy skórę kaczki.
3 / 5
Pieczemy 40 minut, co jakiś czas smarując kaczkę sokiem, który wyciekł podczas pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut.
4 / 5
Robimy sos. W rondelku podgrzewamy bulion, sok żurawinowy, porto, miód i maliny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
5 / 5
Wkręcamy w sos zimne masło - dzięki niemu się zagęści. Kaczkę kroimy w cienkie plastry, podajemy z sosem i posypujemy malinami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory