Kaczka w malinowej glazurze z sosem malinowym

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 27.01.2021 12:20
(brak ocen)
OCEŃ
Kaczka w malinowej glazurze z sosem malinowym
Kaczka w malinowej glazurze z sosem malinowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Kaczkę płuczemy i dokładnie osuszamy (z wierzchu i w środku). Układamy na kratce do pieczenia, stawiamy ją w brytfance.

2 / 5

Obrywamy listki tymianku, rozcieramy je z 1 łyżką soli - nacieramy kaczkę w środku. Rozgniatamy pozostałą sól i maliny, łączymy z olejem i pieprzem. Nacieramy skórę kaczki. 

3 / 5

Pieczemy 40 minut, co jakiś czas smarując kaczkę sokiem, który wyciekł podczas pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. 

4 / 5

Robimy sos. W rondelku podgrzewamy bulion, sok żurawinowy, porto, miód i maliny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. 

5 / 5

Wkręcamy w sos zimne masło - dzięki niemu się zagęści. Kaczkę kroimy w cienkie plastry, podajemy z sosem i posypujemy malinami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA