Kaczka z purée z pasternaku i sosem jeżynowym
*Artykuł archiwalny* Adam Leszczyński Zastępca szefa kuchni warszawskiej restauracji Pod Gigantami. Energiczny pasjonat. Ma dopiero 23 lata, a za sobą już szkołę życia w najlepszych miejscach w Warszawie i Londynie. Pierwsze szlify zdobywał w stołecznych restauracjach: Amber Room i Tamka 43. Do Wielkiej Brytanii wyjechał, aby zobaczyć, jak gotują światowej sławy szefowie kuchni. Najpierw trafił do Restaurant Gordon Ramsay, później do Texture. Po powrocie do Polski pracował Na Zielnej, w Bagno Food & Wine i w Soul Kitchen. Adam trzyma się zasady, że jedzenie mówi samo za siebie - kucharz jest na drugim miejscu. Chciałby otworzyć własną restaurację jeszcze przed trzydziestką. Ma już nawet pomysł.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Kaczka - 1 pierśTymianek świeży - 1 gałązkaPomarańcze - skórka otarta z 1/2Sól - 1/3 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/3 łyżeczkiCzosnek - 2 posiekane ząbkiPietruszka - 200-300 g (może być też pasternak)Mleko 2.0 proc. - 400 mlSól - do smakuCytryna - sok z 1Jeżyny - 100 gWino czerwone - 200 ml wytrawnegoJabłka - do dekoracjiJeżyny - do dekoracjiPietruszka - 1 mała ugotowana (do dekoracji)Jadalne kwiaty - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Pierś kaczki oczyszczamy. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
2 / 5
Robimy purée z pasternaku. Obrany pasternak kroimy w kostkę i gotujemy w mleku, aż zmięknie. Odcedzamy, miksujemy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
3 / 5
Robimy sos jeżynowy. Owoce zalewamy winem i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.
4 / 5
Kaczkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu) i układamy na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz, odwracamy mięso na drugą stronę. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.
5 / 5
Na talerzu kładziemy purée z pasternaku, na nim kaczkę, polewamy sosem. Z boku układamy dodatki: jeżyny i kawałki jabłka, pietruszkę oraz jadalne kwiaty.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory