Karczochy z cytryną
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Karczochy - 4 średnieCytryna - 2Olej rzepakowy - do głębokiego smażeniaSok cytrynowy - 1/4 szklankiCzosnek - 1 zmiażdżony ząbek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Karczochy płuczemy i osuszamy. Zewnętrzne stwardniałe płatki odrywamy i odcinamy nożyczkami czubki karczochów zazwyczaj ok. 1/3 wysokości, ale w przypadku niektórych potraw, np. karczochów duszonych w sosie koperkowym nawet 2/3. Odcinamy także spiczaste końce pozostałych płatków. Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz, a ze środka łyżeczką wydrążamy włochate włókna. Dopiero pod nimi znajduje się to, co w karczochu najlepsze serce. Miejsca przecięcia od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (Z tego samego powodu karczochów nie należy gotować w aluminiowych naczyniach).
Wstępnie przygotowane karczochy układamy na deseczce łodygami do góry (na razie ich nie odcinamy), rozchylamy płatki i dociskamy do deski, tak by kwiaty karczochów spłaszczyć. Odcinamy łodygi, zostawiając 2 cm.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy karczochy łodygą do góry. Smażymy 5 min, po czym odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Powinny wyraźnie zmięknąć. Karczochy wyjmujemy z garnka, a po kilku minutach ponownie rozgrzewamy olej i powtarzamy proces smażenia. Po drugim smażeniu karczochy powinny stać się lekko chrupkie.
Cytryny kroimy w plastry lub ćwiartki i też smażymy w głębokim tłuszczu (3-4 min). Usmażone cytryny osuszamy na papierowym ręczniku. Na półmisku układamy karczochy i cytryny. Sok z cytryny roztrzepujemy z czosnkiem i skrapiamy nim obficie karczochy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory