Kiopołu
Kiopołu
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Bakłażan - 4Papryka czerwona - 2Pomidory - 2Czosnek - 10 ząbkówOliwa - 3 łyżkiNatka pietruszki - 1 pęczek posiekanyOrzechy włoskie - 1 szklanka (drobno posiekanych lub utartych w moździerzu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Bakłażany, paprykę i pomidory pieczemy w piekarniku, aż skórka się lekko zwęgli. Wkładamy do woreczka i zawiązujemy. Gdy przestygną, obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy.
2 / 2
Miksujemy warzywa w malakserze albo ucieramy w misie, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i drobno posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy orzechy (nie należy przechowywać pasty z orzechami, ponieważ zmienia smak).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory