Składniki (4porcje)
-
Ricotta - 200 gMąka pszenna - 150 gJajka - 3Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuParmezan - 30 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misce mieszamy ricottę, mąkę, żółtka, gałkę, sól i pieprz. Szybko zagniatamy wilgotne ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto, mocno oprószamy mąką. Ugniatamy ciasto dłonią na placek o grubości 2 cm. Ciasto kroimy w plastry o szerokości 2 cm, formujemy wałeczki. Wyciskamy w nich rowki, leciutko poklepując tłoczkiem. Kroimy na kluseczki długości 2 cm. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i parmezanem. Pochodzą z południowych Włoch i obłędnie smakują w pikantnym sosie pomidorowym, z lekko palonym masłem z szałwią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory