Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Jednym z jesiennych comfort foodów, docenianym też przez nasze babcie są knedle ze śliwkami. Nie bez powodu: są gorące, sycące i wypełnione węgierkami - ostatnimi owocami sezonu. Do tego wystarczy dodać palone masło i orzechy laskowe. Voila! Antidotum na chandrę gotowe!
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 1/2 kg ugotowanych, mącznychJajka - 1Mąka pszenna - 100-200 gŚliwki - 20 węgierekOrzechy laskowe - 50 g sprażonych i zmielonychBułka tarta - 50 gMasło - 100 gSól - do smakuCukier - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Śliwki pozbaw pestek tak by pozostały w całości. Wymieszaj z cukrem.
2 / 4
Ziemniaki, jajko i mąkę zagnieć w jednolite gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli wciąż się klei, dosyp mąki. Z ciasta urywaj niewielkie kulki, następnie rozpłaszczaj je i nadziewaj śliwkami jak pierogi. Gotowe knedle gotuj w gorącej wodzie przez około 4-6 minut lub do momentu aż wypłyną na wierzch.
3 / 4
W tym czasie przygotuj zasmażkę. Masło doprowadź do temperatury 160 stopni Celsjusza i czekaj, aż zacznie się pięknie rumienić i pachnieć orzechami. W tym momencie dodaj orzechy, bułkę tartą, szczyptę soli i szczyptę cukru. Wymieszaj dokładnie, poczekaj, aż bułka lekko się zrumieni i zestaw z ognia.
4 / 4
Ugotowane knedle podawaj z zasmażką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory