Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Haps 06.10.2020 11:21
(brak ocen)
OCEŃ
Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Jednym z jesiennych comfort foodów, docenianym też przez nasze babcie są knedle ze śliwkami. Nie bez powodu: są gorące, sycące i wypełnione węgierkami - ostatnimi owocami sezonu. Do tego wystarczy dodać palone masło i orzechy laskowe. Voila! Antidotum na chandrę gotowe!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Śliwki pozbaw pestek tak by pozostały w całości. Wymieszaj z cukrem.

2 / 4

Ziemniaki, jajko i mąkę zagnieć w jednolite gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Jeśli wciąż się klei, dosyp mąki. Z ciasta urywaj niewielkie kulki, następnie rozpłaszczaj je i nadziewaj śliwkami jak pierogi. Gotowe knedle gotuj w gorącej wodzie przez około 4-6 minut lub do momentu aż wypłyną na wierzch.

3 / 4

W tym czasie przygotuj zasmażkę. Masło doprowadź do temperatury 160 stopni Celsjusza i czekaj, aż zacznie się pięknie rumienić i pachnieć orzechami. W tym momencie dodaj orzechy, bułkę tartą, szczyptę soli i szczyptę cukru. Wymieszaj dokładnie, poczekaj, aż bułka lekko się zrumieni i zestaw z ognia.

4 / 4

Ugotowane knedle podawaj z zasmażką.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.