Składniki (6porcji)
-
Natka pietruszki - 3-4 gałązkiLubczyk - 2 gałązkiLiść laurowy - 1Borowiki - 2-3 suszoneRozmaryn suszony - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenekZiele angielskie - kilka ziarenekCebula biała - 2Czosnek - 2 ząbkiSól morska - 150 gKurkuma świeża - 1 łyżeczkaOliwa - 1 łyżeczkaMarchewka - 1/2 kgSeler naciowy - 4 łodygiCukinia - 1/2Por - biała częśćPomidory - 2Wino białe - 100 ml wytrawnegoParmezan - 2 łyżki startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekaną natkę, lubczyk, listek laurowy, suszone borowiki, rozmaryn, ziarna ziela i pieprzu ucieramy lub miksujemy. Dokładamy obrane, pokrojone cebule oraz czosnek i nadal miksujemy, dodając sól, kurkumę i oliwę - pasta powinna mieć gładką konsystencję. Wkładamy do garnka. Marchewki, łodygi selera, cukinię i por bardzo drobno kroimy (można je też zemleć) i łączymy z pastą. Wlewamy pomidory wraz z zalewą (świeże posiekane) i wino. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Dodajemy parmezan i gotujemy 20 minut, mieszając. Studzimy. Możemy zmiksować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory