Królik słodko-kwaśny

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Królik - 1 pokrojony na 12 częściWino czerwone - 1/2 l wytrawnegoCebula czerwona - 2Liść laurowy - 1Pieprz czarny w ziarnach - 5 ziarenOcet winny - 4 łyżki czerwonegoOliwa - 5 łyżekRodzynki - 4 łyżkiCukier - 1 łyżkaOrzeszki pinii - 4 łyżkiMąka pszenna - Wg uznaniaSól - Wg uznaniaPieprz czarny mielony - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzewamy w garnku wino z dodatkiem jednej pokrojonej na ćwiartki czerwonej cebuli, liścia laurowego, pieprzu i jednej łyżki octu. Królika wkładamy do miski. Kiedy wino zawrze, zalewamy nim mięso i bejcujemy przez 2 godziny.
Wyjmujemy z bejcy, osuszamy skrupulatnie, oprósza-my mąką. Bejcę przecedzamy przez sitko i zachowujemy na później.
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 20 minut. Podgrzewamy resztę octu z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy osączone rodzynki i orzeszki. Zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy głęboką żaroodporną patelnię. Szklimy w niej na oliwie drugą z cebul (posiekaną), dodajemy królika i smażymy powoli, aż się lekko zrumieni, około 15 minut. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy jeszcze 20-30 minut, dodając od czasu do czasu trochę bejcy, żeby królik nie wysychał.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Wlewamy do niej ocet z rodzynkami i orzeszkami, mieszając. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory