Królik słodko-kwaśny

Magazyn Kuchnia/Tadeusz Pióro 10.03.2021 15:51
(brak ocen)
OCEŃ
Królik słodko-kwaśny
Królik słodko-kwaśny
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Podgrzewamy w garnku wino z dodatkiem jednej pokrojonej na ćwiartki czerwonej cebuli, liścia laurowego, pieprzu i jednej łyżki octu. Królika wkładamy do miski. Kiedy wino zawrze, zalewamy nim mięso i bejcujemy przez 2 godziny.

2 / 5

Wyjmujemy z bejcy, osuszamy skrupulatnie, oprósza-my mąką. Bejcę przecedzamy przez sitko i zachowujemy na później. 

3 / 5

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 20 minut. Podgrzewamy resztę octu z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy osączone rodzynki i orzeszki. Zdejmujemy z ognia.

4 / 5

Przygotowujemy głęboką żaroodporną patelnię. Szklimy w niej na oliwie drugą z cebul (posiekaną), dodajemy królika i smażymy powoli, aż się lekko zrumieni, około 15 minut. Posypujemy solą, pieprzem i smażymy jeszcze 20-30 minut, dodając od czasu do czasu trochę bejcy, żeby królik nie wysychał.

5 / 5

Zdejmujemy patelnię z ognia. Wlewamy do niej ocet z rodzynkami i orzeszkami, mieszając. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps