Składniki (5porcji)
-
Ciasto kruche - 1 porcja wg przepisu podstawowegoCukier puder - 3 szklanki plus jedna łyżkaCynamon - 1 i 3/4 łyżeczki zmielonegoMąka kukurydziana - 2 łyżkiCytryna - 2 łyżeczki drobno startejKardamon - 3/4 łyżeczkiGałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczkiGoździki - 3 mieloneSól - 1/4 łyżeczkiWanilia - 1/2 laskiŚliwki - 1 kgŚmietana kremówka 36 proc. - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu, odstawiamy. Mieszamy 1 szklankę cukru z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i łączymy z kolejnymi 6 składnikami w dużej misce. Wanilię przekrawamy wzdłuż i zdrapujemy do miski ziarna wanilii. Dodajemy śliwki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki, i obtaczamy je dokładnie w aromatycznej mieszance. Następnie śliwki nakładamy łyżką na ciasto, formując kopiec na środku, dzięki czemu ciasto po upieczeniu nie będzie wklęsłe.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta. Przykrywamy nadzienie, sklejając je z brzegami spodniej części. Za pomocą ostrego noża robimy trzy 5-centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną (omijamy krawędzie). Posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cukru z cynamonem. Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiowej i rozgrzewamy piekarnik do 190°.
Na folii kładziemy naczynie z tartą i pieczemy 30 min, po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem namiot i pieczemy jeszcze godzinę, aż w nacięciach pojawią się gęste bąble. Ciasto schładzamy w otwartym piekarniku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory