Kurczak piccata

Haps 10.12.2020 12:07
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak piccata
"Co dziś na obiad?" to pytanie dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

 

Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.

2 / 5

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.

3 / 5

Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez ok. minutę, aż się trochę zredukuje. Dodać masło i, cały czas mieszając, roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.

4 / 5

Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.

5 / 5

 

Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny. Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.