Kurczak piccata

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pierś z kurczaka - 600 gSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaMąka pszenna - do oprószenia kurczakaOliwa - 4 łyżkiWino białe - 150 ml wytrawnegoMasło - 100 gKapary - 4 łyżkiNatka pietruszki - 4 łyżki posiekanejCytryna - 1/2Parmezan - 100 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez ok. minutę, aż się trochę zredukuje. Dodać masło i, cały czas mieszając, roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.
Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny. Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory