Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi

- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Kurczak - 1Masło - 100 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPapryka mielona słodka - do smakuMaliny - 4 garści świeżych liściMaliny - kilka gałązek / plus pół wiaderka gliny dużo drewna na ognisko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wykopujemy dół, rozpalamy w nim ognisko, które podtrzymujemy 2 godziny - chodzi o to, by powstało dużo żaru. Na żarze kładziemy "poduszkę" z gałązek malin. Kurczaka smarujemy od środka i na zewnątrz masłem zmieszanym z solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanymi liśćmi malin. Tuszkę obkładamy szczelnie liśćmi malin, a następnie nakładamy glinę, tak by cała była dokładnie przykryta.
Przygotowanego w ten sposób kurczaka kładziemy (piersią do góry) na poduszce z gałązek malin, obficie zasypujemy liśćmi i - znowu - gałązkami malin. Dół z żarem i kurczakiem powinien być wypełniony gałązkami. Na wierzchu rozpalamy ognisko i podtrzymujemy je przez 2 godziny.
Kurczaka wyjmujemy, usuwamy glinianą skorupkę. Dzielimy mięso na porcje. Podajemy z sałatką - można ją zrobić np. z liści portulaki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory