Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi

Dorota Biały / Magazyn Kuchnia 16.02.2021 13:37
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wykopujemy dół, rozpalamy w nim ognisko, które podtrzymujemy 2 godziny - chodzi o to, by powstało dużo żaru. Na żarze kładziemy "poduszkę" z gałązek malin. Kurczaka smarujemy od środka i na zewnątrz masłem zmieszanym z solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanymi liśćmi malin. Tuszkę obkładamy szczelnie liśćmi malin, a następnie nakładamy glinę, tak by cała była dokładnie przykryta.

2 / 3

Przygotowanego w ten sposób kurczaka kładziemy (piersią do góry) na poduszce z gałązek malin, obficie zasypujemy liśćmi i - znowu - gałązkami malin. Dół z żarem i kurczakiem powinien być wypełniony gałązkami. Na wierzchu rozpalamy ognisko i podtrzymujemy je przez 2 godziny. 

3 / 3

Kurczaka wyjmujemy, usuwamy glinianą skorupkę. Dzielimy mięso na porcje. Podajemy z sałatką - można ją zrobić np. z liści portulaki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.