Składniki (3porcje)
-
Imbir - 1 korzeń średniej wielkościOlej słonecznikowy - 150 mlUdka z kurczaka - 6Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy.
2 / 3
Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka.
3 / 3
Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory