Kurczak pieczony w oliwie z imbirem

Magazyn Kuchnia/Justyna Bednarek 27.01.2021 14:47
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak pieczony w oliwie z imbirem
Kurczak pieczony w oliwie z imbirem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (3porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy.

2 / 3

Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka.

3 / 3

Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps