Kurczak wędzony w herbacie i ryżu
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Tymianek świeży - 2 gałązkiOliwa - odrobinaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPierś z kurczaka - 4
-
Do wędzenia:
Ryż jaśminowy - 50 gRyż dziki - 50 gHerbata earl grey - 4 łyżkiHerbata zielona - 4 łyżki jaśminowejBrązowy cukier demerara - 2 łyżkiSkórka pomarańczowa - z 1 pomarańczyLiść laurowy - 2
-
Sałatka:
Kapusta biała - 1/2 poszatkowanejMarchewka - 2 pokrojone w zapałkęPapryka czerwona - 1 pokrojona w paseczkiKolendra (natka) - pęczekOliwa - 2 łyżkiOcet winny - 1 łyżeczkaChili - 1 łyżkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Siekamy tymianek, mieszamy z odrobiną oliwy, soli i pieprzu, nacieramy mięso. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, aby się zamarynowało.
Przygotowujemy duży wok. Wykładamy go 4 warstwami folii aluminiowej. Na dno wsypujemy składniki potrzebne do wędzenia i mieszamy je. Stawiamy wok na ogniu i podgrzewamy, aż zacznie się dymić. Ustawiamy w woku duży bambusowy koszyk do gotowania na parze, na nim układamy piersi kurczaka. Przykrywamy patelnię pokrywką i owijamy brzegi dwoma zmoczonymi ściereczkami kuchennymi.
Wędzimy przez 2 minuty na mocnym ogniu, zmniejszamy gaz i wędzimy dalej przez 20-25 minut. W połowie wędzenia przewracamy mięso na drugą stronę (uwaga: podgrzewana na sucho herbata bardzo się dymi, więc przed zdjęciem pokrywki trzeba włączyć wyciąg). Jeśli zależy nam, aby mięso złapało trochę koloru (wędzone będzie blade), podsmażamy je chwilę na mocno rozgrzanej patelni.
Robimy sałatkę. Mieszamy warzywa i listki kolendry. Łączymy oliwę, ocet i sos chilli, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sałatkę. Na sałacie układamy piersi kurczaka pokrojone w plastry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory