Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiChili - 1 zielona papryczka bez pestekOlej rzepakowy - 3-4 łyżkiPierś z kurczaka - 2 kawałki - około 300 g każdyŚliwki - 3 łyżki sosuMango - 1Grzyby - 3-4 świeże shiitakeMleko kokosowe - 200 mlMakaron ryżowy - 250 gBazylia - kilka listków - najlepiej odmiany tajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni.
2 / 5
Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty.
3 / 5
Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje.
4 / 5
Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos.
5 / 5
W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory