Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem
Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 2-3 łyżkiMięso - 50 dag kurczaka (kawałki piersi i udka bez kości i skóry)Pomidory z puszki - 40 dag krojonychLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 2-3 ziarnaCzosnek - 1 główkaImbir - 4 cmChili - 1 papryczka czrwonaJabłka - 2 kwaśneMorele suszone - 5-6Bulion drobiowy - 1,5 l (lub warzywnego)Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy.
2 / 2
Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory