Łamańce z makiem
Łamańce z makiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Mak niebieski - 25 dagBakalie - 10 dagMiód pszczeli - 2-3 łyżkiMasło - 20 dagMąka pszenna - 15 dagCukier puder - 6-7 dagŻółtka - 1 (ugotowane na twardo)Likier migdałowy amaretto - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mak zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odcedzamy na sicie, przepuszczamy przez maszynkę 2 lub 3 razy (jest specjalne sitko do maku). Mak doprawiamy miodem, bakaliami, skrapiamy likierem Amaretto. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Mak układamy na półmisku, dekorujemy łamańcami, oprószamy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory