Langosz

Magazyn Kuchnia 07.02.2020 15:39
(4 oceny)
OCEŃ
Langosz
Langosz
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sól rozpuszczamy w 240 ml ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy wodę z solą, mieszając, a potem wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut (powinno podwoić objętość). Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy placek grubości 1 cm - nieco cieńszy w środku niż na brzegach. Placki układamy na posypanych mąką ściereczkach i odkładamy na 30 minut. Dużą ilość oleju rozgrzewamy na patelni, smażymy langosze z obydwu stron. Smarujemy śmietaną, posypujemy plasterkami czosnku i startym żółtym serem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.