Składniki (4porcje)
-
Sól - 1 łyżeczkaMąka pszenna - 300 gDrożdże suszone - 2 łyżeczkiOlej rzepakowy - według uznaniaŚmietana 18 proc. - 300 mlCzosnek - 2 ząbkiSer żółty - 350 g startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sól rozpuszczamy w 240 ml ciepłej wody. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy wodę z solą, mieszając, a potem wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut (powinno podwoić objętość). Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy placek grubości 1 cm - nieco cieńszy w środku niż na brzegach. Placki układamy na posypanych mąką ściereczkach i odkładamy na 30 minut. Dużą ilość oleju rozgrzewamy na patelni, smażymy langosze z obydwu stron. Smarujemy śmietaną, posypujemy plasterkami czosnku i startym żółtym serem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory