Leszcz w cebuli
Leszcz w cebuli
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 1 sprawiony leszcz, ok. 1 kgMąka pszenna - 2-3 łyżkiMasło - 2 łyżkiCebula - 2 średnieWłoszczyzna - pęczekLiść laurowy - 2Pieprz czarny w ziarnach - 4-5 ziarenZiele angielskie - 2-3 ziarnaCytryna - 1Pieprz czarny mielony - wedle uznaniaCukier - wedle uznaniaWegeta (przyprawa do zup) - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Usuń ości z ryby, umyj ją i osusz. Pokrój na porcje, posyp przyprawą warzywną i pieprzem, a potem obtocz w mące.
2 / 3
Ugotuj (20 minut na małym ogniu) wywar rybny z półtora litra wody, włoszczyzny, jednej cebuli oraz odpadków (głowa, ogon ryby) i przypraw. Gotowy wywar przecedź przez gęste sitko.
3 / 3
Porcje leszcza obsmaż na rumiano na łyżce masła, zdejmij z patelni. Obierz drugą cebulę, pokrój ją w krążki, usmaż na tym samym tłuszczu. Wlej wywar rybny, duś, aż cebula zmięknie. Potem włóż porcje ryby i przypraw do smaku pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostaw jeszcze 10 minut na małym ogniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory