Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca

Przemysław Muszyński/Magazyn Kuchnia 16.02.2021 12:17
(brak ocen)
OCEŃ
Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca
Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mięso nacinamy 'w kratkę', nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.

2 / 3

Owoce pigwowca pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w talarki. Umieszczamy mięso w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obkładamy owocami oraz cebulą. Polewamy marynatą przygotowaną z podanych składników. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez godzinę w temp. 180°C. 

3 / 3

Wyjmujemy z piekarnika, polewamy mięso sosem, który utworzył się na dnie naczynia, i ponownie pieczemy przez godzinę. Przed podaniem dekorujemy pieczeń listkami bazylii. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.