Składniki (5porcji)
-
Wieprzowina - 1 kg łopatki bez kościCzosnek - 2 ząbkiChili - 2 bez pestekPigwowiec - 1/2 kgCebula czerwona - 1Tłuszcz - do posmarowania naczyniaBazylia - 1 łyżka świeżych liściWino białe - 1/2 szklanki wytrawnegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - 3 łyżki brązowegoImbir - 2 cm startegoSzafran - kilka nitekGałka muszkatołowa - 1 łyżeczkaBazylia - 1/2 łyżeczkiOregano świeże - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mięso nacinamy 'w kratkę', nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chilli.
2 / 3
Owoce pigwowca pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w talarki. Umieszczamy mięso w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obkładamy owocami oraz cebulą. Polewamy marynatą przygotowaną z podanych składników. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez godzinę w temp. 180°C.
3 / 3
Wyjmujemy z piekarnika, polewamy mięso sosem, który utworzył się na dnie naczynia, i ponownie pieczemy przez godzinę. Przed podaniem dekorujemy pieczeń listkami bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory