Łosoś w orzechowej pierzynce

Łosoś w orzechowej pierzynce
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ziemniaki - trzyŁosoś surowy (filet) - jedenMusztarda stołowa - dwie łyżeczkiOrzechy laskowe - łyżeczka posiekanych (mogą być też włoskie)Oliwa - trzy łyżeczki, najlepiej truflowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z łososia myjemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu albo na zwykłej patelni posmarowanej oliwą), smażymy z obu stron, a po zdjęciu z patelni od razu solimy i pieprzymy. Rybę smarujemy cieniutko musztardą (z jednej strony), posypujemy posiekanymi orzechami i zapiekamy (12-15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 160-170°C. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy z oliwą truflową. Podajemy do ryby. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego dania jest sałata lodowa lub radicchio skropione sokiem cytrynowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory