Lyońska sałatka z mniszkiem

Dariusz Kaźmierczyk, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 17:00
(brak ocen)
OCEŃ
Lyońska sałatka z mniszkiem
Lyońska sałatka z mniszkiem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Pokrojony w zapałkę boczek rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to, co przywarło do patelni w trakcie smażenia; odstawiamy w ciepłe miejsce.

2 / 4

Starannie umyte i poszarpane na kawałki liście mniszka rozkładamy na talerzach, doprawiamy solą i pieprzem.

3 / 4

Przygotowujemy jajka w koszulkach - najpierw wbijamy je na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody, zakwaszonej łyżką białego octu, i gotujemy 3-4 minuty - żółtka powinny pozostać płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po jednym na listkach mniszka, pośrodku każdego talerza.

4 / 4

Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy pokrojonym w kosteczkę zgrillowanym chlebem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.