Lyońska sałatka z mniszkiem
Lyońska sałatka z mniszkiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Boczek wędzony - 60 gCzosnek - 2 ząbkiOcet winny - po łyżce z czerwonego i białego winaJajka - 4Mniszek lekarski (mlecz) - 3-4 solidne garście listkówSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChleb - 2 kromki grillowanego czerstwego wiejskiego chleba natartego czosnkiem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Pokrojony w zapałkę boczek rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to, co przywarło do patelni w trakcie smażenia; odstawiamy w ciepłe miejsce.
2 / 4
Starannie umyte i poszarpane na kawałki liście mniszka rozkładamy na talerzach, doprawiamy solą i pieprzem.
3 / 4
Przygotowujemy jajka w koszulkach - najpierw wbijamy je na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody, zakwaszonej łyżką białego octu, i gotujemy 3-4 minuty - żółtka powinny pozostać płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po jednym na listkach mniszka, pośrodku każdego talerza.
4 / 4
Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy pokrojonym w kosteczkę zgrillowanym chlebem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory