Majonez

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:06
(brak ocen)
OCEŃ
Majonez
Majonez
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

"Żółtka i sól wrzucamy do miski, chwilę ubijamy. Dodajemy musztardę i ocet, ucieramy, aż składniki się połączą. Stale ubijając, kropla za kroplą dodajemy olej wymieszany z oliwą. W połowie, gdy majonez lekko zgęstnieje, możemy już wlewać olej cieniutką strużką. Ubijamy, aż powstanie gęsta emulsja. Uwagi: - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed przy gotowaniem majonezu;- miska, w której będziemy ubijać majonez, tak jak składniki, nie powinna być zimna;- im więcej oleju, tym majonez będzie jaśniejszy; w podanym przepisie można użyć mniej oleju;- majonez, który się zwarzył można uratować w następujący sposób: w drugiej misce łączymy 1 łyżkę wody z 1 łyżką zwarzonego majonezu; stale ucierając, dodajemy zepsuty majonez;- chociaż w wielu przepisach podaje się, by do klasycznego majonezu używać oliwy, to prawda jest taka, że jest ona za ostra - majonez wychodzi niedobry, ma trawiasty posmak. Dlatego najlepiej używać oleju o neutralnym smaku, można dodać odrobinę oliwy dla zaostrzenia smaku;- są dwie szkoły dodawania octu: można dodać go na początku do żółtek (razem z musztardą), wtedy będą one bardziej stabilne, ale majonez będziemy ucierać dłużej; ocet można też dodać na końcu ubijania - po wlaniu oliwy, a wówczas majonez będzie bardziej gęsty (bez octu na początku jednak majonez częściej się warzy). Hummus - przepis podstawowy"

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps