Makaron z krewetkami
Makaron z krewetkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Makaron ryżowy - 12-15 dag (w kształcie tasiemek)Olej rzepakowy - 3 łyżkiKrewetki - 25 dag, oczyszczonychTofu - 3/4 szklanki, pokrojone na kawałkiRzodkiew biała - 1/4 szklanki, posiekanaPapryka mielona słodka - 2 łyżeczkiJajka - 1Kiełki fasoli mung - 2 szklankiDymka - 2 szklanki, pokrojoneSos rybny - 1/4 szklankiOcet ryżowy - 3 łyżkiCukier - 4 łyżeczkiOrzechy ziemne - 1/4 szklanki, posiekane, niesolone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory