Małpi chlebek a la pizza
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Składniki na ciasto drożdżowe:
Mąka pszenna - 500 gSól - 1 łyżeczkaCukier - 1 łyżeczkaDrożdże suszone - 1 opakowanie, 7gWoda - 300 ml, letniaOliwa - 2 łyżki
-
Pozostałe składniki:
Parmezan - 100 g, tartySer żółty - 200 g, tartyPepperoni - 100 g, w plastrachOliwa - 1/4 szklankiOregano suszone - 1 łyżeczkaPietruszka - 1 łyżeczka
-
Dodatkowo:
Oliwa - do wysmarowania formyNatka pietruszki - do dekoracji
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w niewielkie kulki (wielkości orzechów włoskich). Obtocz wszystkie kulki w tartym parmezanie i umieść je w dużej misce.
Wlej do miski oliwę z oliwek, dodaj oregano, pietruszkę, tarty żółty ser, pepperoni oraz parmezan, który pozostał po obtoczeniu kulek z ciasta. Delikatnie przemieszaj wszystkie składniki i przełóż je do formy na babkę wysmarowanej oliwą. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Jeszcze ciepłe ciasto odwróć do góry nogami i przełóż na talerz. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory