Marynowany matjas z cytrusami i kaparami

Sebastian Olma/Magazyn Kuchnia 27.12.2019 18:05
(brak ocen)
OCEŃ
Marynowany matjas z cytrusami i kaparami
Marynowany matjas z cytrusami i kaparami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy marynatę. W garnku gotujemy wodę, dodajemy jeden i drugi ocet oraz przyprawy. Gotujemy 10 minut, aż sól sięrozpuści. Do wystudzonej zalewy wkładamy oczyszczone filety, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Przygotowujemy cytrusy. Owoce obieramy i filetujemy, odkrawając albedo i usuwając gorzkie błony. Zostawiamy skórki. Cząstki cytrusów zanurzamy w syropie, odstawiamy na godzinę. Skórki cytrusów blanszujemy: wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, cedzimy - i tak osiem razy. Miękkie skórki miksujemy z miodem i kwaskiem cytrynowym, aby uzyskać gęste purée. Jeśli jest mało słodkie, doprawiamy miodem. Robimy dressing. Pomarańcze przekrawamy na połówki, wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż płyn zredukuje się do konsystencji gęstego sosu. Cedzimy. Na talerzach układamy śledzie pokrojone w kawałki, szprycujemy purée, układamy cytrusy, kapary i koperek. Skrapiamy dressingiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.