Mazurek figowy

Mazurek figowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka krupczatka - 250 gMasło - 150 gCukier puder - 3 łyżkiŻółtka - 3
-
Masa:
Mleko 2.0 proc. - 1 litrCukier - 250 gFigi świeże - 250 gMasło - 1 łyżka
-
Dekoracje:
Bakalie - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15minut w 180 st. C.
2 / 2
Mleko gotujemy z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowujemy, a po przestudzeniu rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Dekorujemy bakaliami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness