Mazurek moczony

Mazurek moczony
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Mleko 3.2 proc. - 3/4 szklanki ciepłegoŻółtka - 3/4 szklankiDrożdże świeże - 4 dagMąka tortowa - 1/2 kgMasło - 3/4 szklanki miękkiegoCukier - 3/4 szklankiRodzynki - wedle uznaniaSkórka pomarańczowa - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z żółtkami, mąką i masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką. Opakowujemy w lnianą serwetę wysmarowaną masłem, lekko zawiązujemy. Wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godz.
2 / 2
Wyrabiamy ciasto z cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Rozwałkowujemy na papierze na blasze lub w dużej brytfance. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp. 150°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory