Mazurek moczony

Olga Badowska, Magazyn Kuchnia 26.01.2021 14:29
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek moczony
Mazurek moczony
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z żółtkami, mąką i masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką. Opakowujemy w lnianą serwetę wysmarowaną masłem, lekko zawiązujemy. Wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godz. 

2 / 2

Wyrabiamy ciasto z cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Rozwałkowujemy na papierze na blasze lub w dużej brytfance. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp. 150°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps