Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 200 gMasło - 100 gŻółtka - 4Cukier - 50 gCukier waniliowy - 1 opakowanie
-
Masa:
Białka - 3Sól - szczyptaŻółtka - 3Cukier - 100 gMąka pszenna - 60 gŻurawina suszona - 300 g
-
Do dekoracji:
Żurawina suszona - kilkanaściePolewa czekoladowa - gotowaCukier puder - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę, nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy 15 minut w 180 st. C.
2 / 3
Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją z dodawanymi po jednym żółtkami utartymi z cukrem i mąką.
3 / 3
Na końcu dodajemy żurawinę i przekładamy masę na upieczony kruchy spód. Pieczemy 40 minut w 160 st. C. Dekorujemy żurawinami, polewą czekoladową i cukrem pudrem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego