Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami
Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Migdały płatki - 120 gSok cytrynowy - 60 mlMleko roślinne - 60 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBurak - jeden ćwikłowyOliwa - łyżkaZaatar - łyżeczkaPłatki drożdżowe - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Migdały namaczamy przez noc w gorącej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy buraka w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą i posypujemy zaatarem. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory