Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kapusta biała - główka młodejMasło - 1 łyżkaSok cytrynowy - 1-2 łyżkiPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuMąka pszenna - 1 łyżkaKoperek - duży pęczekŚmietana 22 proc. - ewentualnie 3-4 łyżki gęstej i kwaśnej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Młoda kapusta z koperkiem - sposób przygotowania: Kapustę czyścimy z uszkodzonych wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki, starannie płuczemy i osuszamy. Następnie usuwamy głąb, a liście kroimy na cieniutkie paski.
2 / 4
W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną kapustę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
3 / 4
Gdy kapusta zmięknie, doprawiamy ją do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Zagęszczamy mąką wymieszaną w odrobinę wody, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
4 / 4
Na koniec dorzucamy do kapusty koperek, mieszamy i jeśli trzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory