Muffiny kawowe
Muffiny kawowe
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 375 mlKawa rozpuszczalna - 2 łyżkiMąka pszenna - 400 gProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - szczyptaKakao - 4 łyżkiCukier - 115 g trzcinowegoJajka - 2 lekko ubiteMasło - 160 g stopionego + do formyŚmietana 30 proc. - 125 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy łyżkę kawy, mieszamy, żeby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie składniki, w środku robimy dołek. Wlewamy do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko łączymy składniki - ciasto powinno pozostać grudkowate. Łyżką nakładamy je do formy do muffinek, wypełniając każdy dołek do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 210 st. C. Śmietankę ubijamy mikserem. Po ostudzeniu, przed podaniem, na wierzch każdej muffinki nakładamy kleks z bitej śmietany posypany kawą rozpuszczalną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory