Muffiny kawowe

Aneta Kosiba/Magazyn Kuchnia 21.01.2020 16:09
(brak ocen)
OCEŃ
Muffiny kawowe
Muffiny kawowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy łyżkę kawy, mieszamy, żeby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, dodajemy cukier. Mieszamy dokładnie składniki, w środku robimy dołek. Wlewamy do niego mleko z kawą, jajka i masło. Szybko łączymy składniki - ciasto powinno pozostać grudkowate. Łyżką nakładamy je do formy do muffinek, wypełniając każdy dołek do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 210 st. C. Śmietankę ubijamy mikserem. Po ostudzeniu, przed podaniem, na wierzch każdej muffinki nakładamy kleks z bitej śmietany posypany kawą rozpuszczalną.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA