Składniki (12porcji)
-
Jabłka - 3 kwaskowate i twardeMasło - 160 gMiód pszczeli - 3 łyżkiJajka - 2Mleko 2.0 proc. - 170 mlMąka pszenna - 375 gProszek do pieczenia - 2 łyżeczkiSól - szczyptaCynamon - 2 łyżeczki mielonegoGałka muszkatołowa - szczyptaCukier puder - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda niesienne, kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód, mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder. W środku robimy dołek, do którego wlewamy jednocześnie przestudzoną masę maślaną i masę jajeczną. Następnie dodajemy kawałki jabłek i szybko mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły, ale ciasto pozostało grudkowate. Napełniamy do 3/4 wysokości posmarowane masłem lub wyłożone papilotkami wgłębienia w formie do muffinek. Pieczemy 20-25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka w formie jeszcze 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy i studzimy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory