Składniki (8porcji)
-
Cukier - 2/4 szklankiMąka pszenna - 2.5 szklankiSól - 1/2 łyżeczkiBrązowy cukier demerara - 1 szklankaMasło - 20 dag pokrojonego w kosteczkęCynamon - 1 łyżeczkaOrzechy włoskie - 1.5 szklanki uprażonych i posiekanychŚmietana 30 proc. - 1 szklanka gęstej i kwaśnejJajka - 1 dużeŻółtka - 1Wanilia - ziarenka z 1/2 laskiSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaSkórka pomarańczowa - 1.5 łyżeczki drobno startejMasło - do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy biały cukier z mąką, solą i 3/4 szklanki cukru brązowego, dodajemy 15 dag masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy cynamon, resztę masła i resztę cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 min do lodówki. Mieszamy śmietanę z jajkiem i żółtkiem, dodajemy wanilię, sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem formy na mufinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 min w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika, studzimy przez 30 min w formie, a potem okrawamy nożem i wyjmujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory