Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango

Paweł Oszczyk/Magazyn Kuchnia 04.02.2021 14:14
(1 ocena)
OCEŃ
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango
Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Robimy mus kasztanowy: z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop do nitki. Ubijamy białka i utrwalamy pianę gorącym syropem. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na parze, pod koniec ubijania dokładamy pulpę kasztanową. Ubijamy śmietankę. Masę studzimy i powoli dodajemy do niej na przemian: ubite białka i śmietankę. Schładzamy w lodówce (masę można utrwalić niewielką ilością żelatyny).

2 / 7

Robimy mus czekoladowy: śmietankę ubijamy. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną łączymy z ubitą śmietanką, schładzamy. 

3 / 7

Robimy pieczony mus czekoladowy: rozpuszczamy masło z kuwerturą w kąpieli wodnej. Z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop ""do nitki"". Białka ubijamy, pianę utrwalamy syropem. Oddzielnie na parze ubijamy żółtka z resztą cukru, łączymy je z pianą z białek. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 st. C. 

4 / 7

Robimy sorbet, miksując cukier i mango z 825 ml wody. Cedzimy przez drobne sito, schładzamy w sorbetierze. 

5 / 7

Robimy ciasto na faworki, zagniatając przygotowane składniki (oprócz tłuszczu do smażenia i cukru pudru). Schładzamy, a potem cienko rozwałkowujemy i wykrawamy romby (4-5 cm). Smażymy w głębokim tłuszczu, osuszamy na bibule, obsypujemy cukrem pudrem.

6 / 7

Robimy sos waniliowy: żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i wanilię zagotowujemy, cedzimy przez sitko do masy żółtkowej. Podgrzewamy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy. 

7 / 7

Składamy deser: pieczony mus czekoladowy rozkruszamy na talerzach. Szprycujemy po dwie poduszeczki z musu kasztanowego i jedną z czekoladowego. Układamy faworki i porcje sorbetu z mango (resztę sorbetu można zamrozić i zjeść później), dekorujemy malinami, miętą i nitką sosu waniliowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA