Mus z kasztanów, czekolada i sorbet z mango

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cukier - 100 gBiałka - 40 gŻółtka - 4Kasztany jadalne - 120 g pulpy z waniliąŚmietana 30 proc. - 200 ml zimnej
-
Mus czekoladowy:
Śmietana 30 proc. - 150 ml zimnejCzekolada deserowa - 80 g. 70 proc.
-
Pieczony mus czekoladowy:
Masło - 100 gCzekolada gorzka - 100 g (kuwertury 55 proc. kakao)Cukier - 100 gBiałka - 100 gŻółtka - 2
-
Sorbet z mango:
Cukier - 675 gMango - 1 kg miąższu
-
Faworki:
Mąka pszenna - 145 gMasło - 20 gŻółtka - 50 gSpirytus - 20 mlŚmietana 30 proc. - 30 mlCukier puder - 10 gWanilia - ziarenka z 1 laskiOlej rzepakowy - do smażenia
-
Sos waniliowy:
Żółtka - 3Cukier - 30 gMleko 2.0 proc. - 125 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 125 mlWanilia - 1/2 rozkrojonej laski
-
Oraz:
Maliny - do dekoracjiWiórki kokosowe - do dekoracjiMięta - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy mus kasztanowy: z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop do nitki. Ubijamy białka i utrwalamy pianę gorącym syropem. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na parze, pod koniec ubijania dokładamy pulpę kasztanową. Ubijamy śmietankę. Masę studzimy i powoli dodajemy do niej na przemian: ubite białka i śmietankę. Schładzamy w lodówce (masę można utrwalić niewielką ilością żelatyny).
Robimy mus czekoladowy: śmietankę ubijamy. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną łączymy z ubitą śmietanką, schładzamy.
Robimy pieczony mus czekoladowy: rozpuszczamy masło z kuwerturą w kąpieli wodnej. Z 25 ml wody i 50 g cukru gotujemy syrop ""do nitki"". Białka ubijamy, pianę utrwalamy syropem. Oddzielnie na parze ubijamy żółtka z resztą cukru, łączymy je z pianą z białek. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Robimy sorbet, miksując cukier i mango z 825 ml wody. Cedzimy przez drobne sito, schładzamy w sorbetierze.
Robimy ciasto na faworki, zagniatając przygotowane składniki (oprócz tłuszczu do smażenia i cukru pudru). Schładzamy, a potem cienko rozwałkowujemy i wykrawamy romby (4-5 cm). Smażymy w głębokim tłuszczu, osuszamy na bibule, obsypujemy cukrem pudrem.
Robimy sos waniliowy: żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i wanilię zagotowujemy, cedzimy przez sitko do masy żółtkowej. Podgrzewamy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Schładzamy.
Składamy deser: pieczony mus czekoladowy rozkruszamy na talerzach. Szprycujemy po dwie poduszeczki z musu kasztanowego i jedną z czekoladowego. Układamy faworki i porcje sorbetu z mango (resztę sorbetu można zamrozić i zjeść później), dekorujemy malinami, miętą i nitką sosu waniliowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory