Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szczupak - 100 g filetówŚmietana kremówka 36 proc. - 200 mlBiałka - 15 gSól - do smaku
-
Sos z lubczyku:
Śmietana kremówka 36 proc. - 100 mlLubczyk - 30 gSok cytrynowy - 10 mlSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety siekamy, miksujemy w blenderze ze śmietanką, białkiem i szczyptą soli, tak by otrzymać gładką masę. Wlewamy ją do płaskiej formy do wysokości około centymetra, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 5-10 minut w 180 st. C (na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą; dzięki wytwarzającej się parze konsystencja będzie delikatniejsza). Studzimy, z masy wycinamy okrągłą foremką 6 kółek.
Robimy sos-piankę: zagotowujemy śmietankę, dodajemy lubczyk, sok z cytryny i sól. Miksujemy, przecieramy przez sitko. Pozostawiamy w cieple. Kółka z masy rybnej przysmażamy na rumiano na suchej patelni, kładziemy na talerzu. Sos miksujemy jeszcze chwilę, aby się spienił, polewamy porcje rybnej masy. Do takiego dania pasują młode warzywa ugotowane na parze.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory