Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku

Jean Sulipce/Magazyn Kuchnia 15.05.2020 14:10
(brak ocen)
OCEŃ
Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku
Mus ze szczupaka z pianką z lubczyku
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Filety siekamy, miksujemy w blenderze ze śmietanką, białkiem i szczyptą soli, tak by otrzymać gładką masę. Wlewamy ją do płaskiej formy do wysokości około centymetra, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 5-10 minut w 180 st. C (na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą; dzięki wytwarzającej się parze konsystencja będzie delikatniejsza). Studzimy, z masy wycinamy okrągłą foremką 6 kółek.

2 / 2

Robimy sos-piankę: zagotowujemy śmietankę, dodajemy lubczyk, sok z cytryny i sól. Miksujemy, przecieramy przez sitko. Pozostawiamy w cieple. Kółka z masy rybnej przysmażamy na rumiano na suchej patelni, kładziemy na talerzu. Sos miksujemy jeszcze chwilę, aby się spienił, polewamy porcje rybnej masy. Do takiego dania pasują młode warzywa ugotowane na parze.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps