Nitki z sosem pomidorowym

Nitki z sosem pomidorowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Czosnek - 1 mały ząbekPomidory - 1.5 kgSok cytrynowy - 2 łyżkiSól - łyżeczkaCukier - szczyptaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiMakaron nitki - 50 dagBazylia - garść posiekanej
-
Oraz
Parmezan - świeżo startyOliwa - do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Czosnek rozetrzyj na pastę ze szczyptą soli. Sparz i obierz pomidory, 2/3 pokrój na kawałki, resztę zmiksuj i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
2 / 3
W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy (2-3 minuty; powinien być al dente). Osącz i dodaj do pomidorów, szybko wymieszaj.
3 / 3
Posyp bazylią oraz świeżo startym parmezanem, możesz też skropić oliwą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory