Nuggetsy z halloumi

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Ser halloumi - 1 kostkaMąka pszenna - 1 szklankaBułka tarta - 1 szklankaJajka - 2Bazylia - 8 listkówOlej rzepakowy - do głębokiego smażeniaOliwa - 2 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiCebula biała - 1 małaBazylia - 1 garść listkówOregano suszone - 1 łyżeczkaPomidory pelati - 1 puszkaCukier - 1/2 łyżeczki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki a bazylię drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj suszone oregano i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj pomidory, dopraw solą i cukrem i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i odstaw sos do ostudzenia.
Przygotuj nuggetsy. Halloumi pokrój w niewielką kostkę (taką "na dwa kęsy"). Kawałki sera panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzuć na początku listki świeżej bazylii (rób to bardzo ostrożnie, bo przez wodę zawartą w liściach, olej może pryskać). Smaż je dosłownie kilka sekund, po czym odcedź i osusz na papierowym ręczniku. Następnie wrzuć na olej panierowane serki i smaż około 2-3 minut, aż się zrumieni Usmażone nuggetsy również odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory