Nuggetsy z halloumi

Haps 21.01.2020 11:35
(brak ocen)
OCEŃ
Nuggetsy z halloumi
Większość dzieci uwielbia fast foody. Dorośli również, nie oszukujmy się. A gdyby tak, zamiast jechać do popularnej amerykańskiej "sieciówki", na obiad w domu przygotować nuggetsy z... halloumi? Zobaczycie, pokocha je cała rodzina!
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Na początku przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plasterki a bazylię drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj suszone oregano i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj pomidory, dopraw solą i cukrem i duś kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i odstaw sos do ostudzenia.

2 / 2

Przygotuj nuggetsy. Halloumi pokrój w niewielką kostkę (taką "na dwa kęsy"). Kawałki sera panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzuć na początku listki świeżej bazylii (rób to bardzo ostrożnie, bo przez wodę zawartą w liściach, olej może pryskać). Smaż je dosłownie kilka sekund, po czym odcedź i osusz na papierowym ręczniku. Następnie wrzuć na olej panierowane serki i smaż około 2-3 minut, aż się zrumieni Usmażone nuggetsy również odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps