Okoń z marchewką
Okoń z marchewką
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Okoń - 1 kg filetówGrzyby suszone - 4 prawdziwki lub podgrzybkiMarchewka - 3Cebula - 1Śmietana 18 proc. - 125 mlMasło - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - do smaku (lub koperek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Namocz suszone grzyby, ugotuj je w tej samej wodzie. Filety usmaż z obu stron na połowie masła, przełóż do żaroodpornego naczynia.
2 / 2
W rondlu rozgrzej resztę masła, wrzuć pokrojone w plasterki marchewki oraz cebulę, zeszklij (nie przysmażaj!). Oprósz solą i pieprzem, wlej śmietanę, duś, aż marchewka zrobi się miękka. Dodaj odcedzone i pokrojone w paski grzyby oraz posiekaną zieleniną. Jeśli lubisz gęsty sos, wrzuć kawałek topionego sera lub zagęść łyżką mąki rozprowadzonej w wodzie. Sosem zalej ryby, zapiekaj 5-10 minut w temp. 180 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory