Pączki jogurtowe
Pączki jogurtowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Cukier - 500 gWoda - 250 mlAromat rumowy - pół łyżeczkiSok cytrynowy - pół łyżeczki
-
Ciasto
Mąka pszenna - 500 gProszek do pieczenia - łyżeczkaSól - szczyptaJogurt naturalny - 375 mlOlej rzepakowy - do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy syrop: do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 50 minut, często mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy gęste ciasto. Formujemy z niego niewielkie kulki, smażymy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, zanurzamy w syropie i odkładamy do zastygnięcia syropu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory