Pączki wiedeńskie

Piotr Ceranowicz, Magazyn Kuchnia 16.01.2020 16:37
(brak ocen)
OCEŃ
Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotujemy wodę z masłem, drewnianą łyżką szybko mieszamy i dosypujemy na raz całą mąkę. Ucieramy do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek i lekko przywierać do dna. Całość przekładamy do miski i studzimy. Do przygotowanego ciasta dodajemy po jednym jaju i ucieramy do momentu, aż wszystko się połączy. Następnie masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na kawałki pergaminu kółeczka - najlepiej tak by były dwa zwoje. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Przekładamy pączki do oleju papierem do góry i po chwili za pomocą szczypiec usuwamy papier. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy pączki i przekładamy na kratkę cukierniczą lub ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody przygotowujemy lukier i zanurzamy w nim pączki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps