Składniki (10porcji)
-
Mąka tortowa - 200 gWoda - szklankaMasło - 100 gJajka - 4Sól - szczyptaOlej rzepakowy - do smażeniaCukier puder - szklankaSok cytrynowy - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy wodę z masłem, drewnianą łyżką szybko mieszamy i dosypujemy na raz całą mąkę. Ucieramy do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek i lekko przywierać do dna. Całość przekładamy do miski i studzimy. Do przygotowanego ciasta dodajemy po jednym jaju i ucieramy do momentu, aż wszystko się połączy. Następnie masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na kawałki pergaminu kółeczka - najlepiej tak by były dwa zwoje. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Przekładamy pączki do oleju papierem do góry i po chwili za pomocą szczypiec usuwamy papier. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy pączki i przekładamy na kratkę cukierniczą lub ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody przygotowujemy lukier i zanurzamy w nim pączki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory