Składniki (6porcji)
-
Drożdże suszone - dwie łyżeczkiWoda - 175 ml ciepłejCukier - 50 gSól - szczyptaGałka muszkatołowa - szczyptaJajka - jedno dużeMaślanka - 120 mlMąka pszenna - 430 gMasło - 60 g miękkiegoOlej słonecznikowy - do smażeniaCukier - do posypaniaKawa rozpuszczalna - do posypania
-
Krem
Mleko 2.0 proc. - na 600 ml kawowego creme patissiereKawa rozpuszczalna - dwie lub trzy łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy drożdże z wodą i odstawiamy, aż zaczną się pienić. Dodajemy sól, gałkę, jajko i maślankę - ucieramy, ażskładniki się połączą. Wsypujemy 180 g mąki i dokładnie mieszamy. Wrzucamy masło pokrojone na kawałki, ucieramy. Dodajemy 220 g mąki i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na stolnicę (uwaga - będzie bardzo kleiste). Zagniatamy je z pozostałą mąką, aż stanie się gładkie. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy przezroczystą folią i ściereczką, aby ciasto trzymało ciepło. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę, oprószamy mąką, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 5-6 cm. Mocno rozgrzewamy olej w dużym płaskim rondlu (powinien sięgać do wysokości 5 cm), przygotowujemy też talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostrożnie wkładamy pączki do gorącego oleju - po trzy naraz. Smażymy, odwracając, przez 3-4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Studzimy. Nakłuwamy każdy pączek (szprycą z wąską końcówką lubostro zakończonym patyczkiem) i szprycujemy kremem kawowym. Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną kawy rozpuszczalnej w proszku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory