Pączki z kremem kawowym

Magazyn Kuchnia 18.12.2019 14:23
(brak ocen)
OCEŃ
Pączki z kremem kawowym
Pączki z kremem kawowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mieszamy drożdże z wodą i odstawiamy, aż zaczną się pienić. Dodajemy sól, gałkę, jajko i maślankę - ucieramy, ażskładniki się połączą. Wsypujemy 180 g mąki i dokładnie mieszamy. Wrzucamy masło pokrojone na kawałki, ucieramy. Dodajemy 220 g mąki i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na stolnicę (uwaga - będzie bardzo kleiste). Zagniatamy je z pozostałą mąką, aż stanie się gładkie. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy przezroczystą folią i ściereczką, aby ciasto trzymało ciepło. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę, oprószamy mąką, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 5-6 cm. Mocno rozgrzewamy olej w dużym płaskim rondlu (powinien sięgać do wysokości 5 cm), przygotowujemy też talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostrożnie wkładamy pączki do gorącego oleju - po trzy naraz. Smażymy, odwracając, przez 3-4 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Studzimy. Nakłuwamy każdy pączek (szprycą z wąską końcówką lubostro zakończonym patyczkiem) i szprycujemy kremem kawowym. Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną kawy rozpuszczalnej w proszku.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA