Składniki (12porcji)
-
Jabłka - 2Rodzynki - 1/3 szklankiOrzechy włoskie - 1/2 szklankiMąka pszenna - 2 łyżkiCynamon - 1 łyżeczkaCukier - 2 łyżkiGałka muszkatołowa - 1 łyżeczka startejPapier ryżowy - 1 opakowanieMascarpone - 250 gOlej rzepakowy - do smażeniaPolewa czekoladowa - do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami i posiekanymi orzechami oraz mąką z cynamonem, cukrem i gałką muszkatołową. Na kawałkach papieru ryżowego (wcześniej namoczonego w wodzie według przepisu na opakowaniu) układamy po porcji farszu jabłkowo-bakaliowego i po łyżce mascarpone. Zawijamy nadzienie w papier ryżowy, tworząc paczuszki; brzegi mocno sklejamy - inaczej farsz wydostanie się na zewnątrz podczas smażenia. Paczuszki wkładamy na dobrze rozgrzany głęboki olej, smażymy 5 minut na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Podajemy z sosem czekoladowym lub karmelowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory