Pamoczka śmietanowa
Pamoczka śmietanowa
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Słonina - 50 gCebula - 1Śmietana 22 proc. - 200 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Słoninę kroimy w kosteczkę, smażymy na silnym ogniu, po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki i smażymy, aż do zrumienienia. Dodajemy kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Tak przygotowaną pamoczkę można podawać do blinów i cepelinów.
2 / 2
Pamoczka to coś pomiędzy sosem a współczesnym dipem. Podawano ją do blinów, każda gospodyni miała własny przepis. Pamoczka mogła być serowa, śmietanowa, z wołowiny lub kiełbasy. (Przepis Heleny Baziuk, wieś Blikany, powiat Oszmiana za "Przy Wileńskim Stole", Barbary Hołub)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory