Pascha

Pascha
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Twaróg tłusty - 200 g słodkiegoMasło - 150 g miękkiegoCukier puder - 200 gŻółtka - 5 z jajek ugotowanych na twardoRodzynki - 50 g namoczonych w koniakuSkórka pomarańczowa - 20 g posiekanej i kandyzowanejFigi suszone - 50 g posiekanychMigdały - 30 podprażonych i posiekanychWanilia - ziarenka z 1 laskiCytron, cedrat - 20 g posiekanej kandyzowanej skórki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Jeśli zrobiliśmy słodki twaróg według przepisu na str. 32, nie musimy przepuszczać go przez maszynkę. Jeśli używamy innego, trzeba to zrobić. Masło miksujemy z cukrem pudrem, aż stanie się puszyste i kremowe, dodajemy żółtka przetarte przez sitko i - porcjami - twaróg, a na koniec bakalie i ziarenka wanilii.
2 / 4
Masę przekładamy na sitko wyściełane gazą, przykrywamy zwisającymi brzegami gazy i obciążamy.
3 / 4
Stawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin.
4 / 4
Wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory