Pasta z ciecierzycy i czosnku

Małgorzata Marchewka, Magazyn Kuchnia 04.03.2020 15:45
(brak ocen)
OCEŃ
Pasta z ciecierzycy i czosnku
Pasta z ciecierzycy i czosnku
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy. 

2 / 2

Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu). 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.