Składniki (4porcje)
-
Ciecierzyca - 2 puszkiCzosnek - 2 ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKumin (kmin rzymski) - do smakuChili w proszku - do smakuCytryna - 2 łyżki sokuOliwa - 3 łyżkiOliwa - do polaniaMięta - 3 łyżki posiekanych listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy.
2 / 2
Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory