Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Tomek Woźniak, Magazyn Kuchnia 28.01.2021 16:58
(brak ocen)
OCEŃ
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. 

2 / 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron.

3 / 3

Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.