Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Makaron penne - 400 gBrokuł - 1Cukinia - 1Oliwa - 3 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiŚmietana 12 proc. - 200 mlSer owczy - 200 g (typu roquefort)Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
2 / 3
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron.
3 / 3
Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory